2009-10-23

Didžioji virėja

Aš, kaip maistu, o ypač tikra lietuvių virtuve, besidomintis žmogus, kaupiu visokias bent kiek senumu atsiduodančias kulinarines knygas, kurios kartais tampa įkvėpimo, kartais pokštų, o kartais ir "nemigos" šaltiniu. Pastaruoju metu miegot neduoda vienas klausimas - kas per velnias yra smolenskinės kruopos? Radau tokias aprašytas knygoje "Didžioji virėja", 1990 m. leidmo, bet parašyta ji buvo dar 1936 metais. Jau išsiaiškinau, kad smolenskinės krupos tikrai nėra:

manų,
grikių,
ryžių.
miežių,
perlinės,
avižų,
sorų,
rugių/kviečių

Tai kas liko? Ir kaip žinoti, ar tos, kurios knygoj niekaip nepaminėtos, tiesiog tuo metu nebuvo žinomos, ar ir yra tos mistiškos smolenskinės kruopos? Jei turit kokių idėjų, tai labai lauksiu, nes reikia gi pagaliau ramiai išsimiegoti.

Ir kas galėjo pagalvoti, kad senoje knygoje apie maistą galima rasti tikrą detektyvą.

3 komentarai:

  1. Geriausias paieškos rezultatas yra Fausta Smolenskienė iš Kruopų gatves...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Uzteko siek tiek "paguglint" rusiskai, ir prasom Jums atsakymas - smolenskines kruopos, tai labai smulkios grikiu kruopos, konsistencija turetu but mazdaug kaip aguonu. Kai juos gaminamos, sunku man isverst buvo, bet lygtais gerai islukstenamos ir gerai persijuojamos.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, Mr. R. :) Dideliausias dėkui - rusiškai aš, deja, nemoku :( Valio, dabar jau žinosiu. Ale kaip smagu :)

    AtsakytiPanaikinti